krumpli

2013.11.30 09:59

Kétféle krumplis receptet hoztam ma nektek, mindkettő a hevesi lagzikban "divatos".

Heves megyében szokás lakodalmakkor lagzis krumplit készíteni. Nagyon egyszerű, maradék főtt krumpliból is meg lehet csinálni. Mi nagyon szeretjük. A másik, szintén hevesi: a krumpli bogácsa. Nem elírás, ott így mondják. Ez utóbbinak a sütését megreformáltam , régebben mindig forró olajban, vagy zsírban sütöttem ki, de így is nagyon finom /verebedit /

lagzis krumpli

Lagzis krumpli 

Hozzávalók:

  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 8 dkg vaj/kókuszvaj
  • 2 dl tejföl 
  • 25 dkg sajt 
  • só izlés szerint.

A tejföl és a sajtot megbízható helyről vásárolom, nem üzleti.

Elkészítés:

  1. A héjában főtt krumplit megpucolom, lereszelem.
  2. Beteszem egy nagy tálba megsózom.
  3.  A vaj felét hozzákeverem. Nem szabad a krumplit összetörni, ezért csak fakanállal keverem óvatosan.
  4. A maradék vajjal kikent tűzállótálba teszem.
  5. Tetejét meglocsolom a  tejföllel és megszórom a reszelt sajttal. 
  6. Sütőben 200 fokon sütöm, míg a sajt megsül rajta (kb30. perc) Kiveszem és szépen szeletelhető.

Krumpli bogácsa:

Hozzávalók:

  • 1 kg főtt krumpli
  • 10 dkg teljeskiőrlésű, vagy gluténmentes liszt
  • só, bors
  • 10 dkg zsír/kókuszzsír / a sütéshez/

Elkészítés:

  1. A meleg, főtt krumplit áttöröm, megvárom még kihűl.
  2. Aztán a masszát megsózom, pici bors és egyéb fűszerek is jók bele (lehet próbálkozni)
  3. A liszttel összegyúrom. 
  4. Kinyújtom kb. 1/2 cm vastagra, pohárral kiszaggatom.
  5.  A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  6. Zsírral kikenek egy tepsit.
  7. Belerakom a bogácsákat, és a tetejét is megkenem zsírral.
  8. Kb. 10 percig sütöm így, majd megfordítom és még kb 5 percig sütöm.