krumpli
Kétféle krumplis receptet hoztam ma nektek, mindkettő a hevesi lagzikban "divatos".
Heves megyében szokás lakodalmakkor lagzis krumplit készíteni. Nagyon egyszerű, maradék főtt krumpliból is meg lehet csinálni. Mi nagyon szeretjük. A másik, szintén hevesi: a krumpli bogácsa. Nem elírás, ott így mondják. Ez utóbbinak a sütését megreformáltam , régebben mindig forró olajban, vagy zsírban sütöttem ki, de így is nagyon finom /verebedit /
Lagzis krumpli
Hozzávalók:
- 1 kg héjában főtt krumpli
- 8 dkg vaj/kókuszvaj
- 2 dl tejföl
- 25 dkg sajt
- só izlés szerint.
A tejföl és a sajtot megbízható helyről vásárolom, nem üzleti.
Elkészítés:
- A héjában főtt krumplit megpucolom, lereszelem.
- Beteszem egy nagy tálba megsózom.
- A vaj felét hozzákeverem. Nem szabad a krumplit összetörni, ezért csak fakanállal keverem óvatosan.
- A maradék vajjal kikent tűzállótálba teszem.
- Tetejét meglocsolom a tejföllel és megszórom a reszelt sajttal.
- Sütőben 200 fokon sütöm, míg a sajt megsül rajta (kb30. perc) Kiveszem és szépen szeletelhető.
Krumpli bogácsa:
Hozzávalók:
- 1 kg főtt krumpli
- 10 dkg teljeskiőrlésű, vagy gluténmentes liszt
- só, bors
- 10 dkg zsír/kókuszzsír / a sütéshez/
Elkészítés:
- A meleg, főtt krumplit áttöröm, megvárom még kihűl.
- Aztán a masszát megsózom, pici bors és egyéb fűszerek is jók bele (lehet próbálkozni)
- A liszttel összegyúrom.
- Kinyújtom kb. 1/2 cm vastagra, pohárral kiszaggatom.
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- Zsírral kikenek egy tepsit.
- Belerakom a bogácsákat, és a tetejét is megkenem zsírral.
- Kb. 10 percig sütöm így, majd megfordítom és még kb 5 percig sütöm.