
Ugyan lehet zabpehelyből is zabtejet csinálni, régebben én is készítettem így, de az íze mégsem teljesen olyan, mint a valódi, egész szemű zabból készülté.
A zabpehelyből készített zabtej jobban papírízű, még ízesítés után is enyhén érezhető.
A valódi zabból készült tej pedig lágy, selymes, krémes, fantasztikus.
Köszönet a receptért Kállay Ildikónak!
Ne félj elkészíteni, mert nem bonyolult, és van olyan finom, mint a bolti zabtej, sőt még túl is szárnyalja azt.
Hozzávalók: 1 csésze zab, víz, himalaya só, méz
Elkészítés: A zabot megmossuk, átöblítjük, majd egy napra beáztatjuk vízbe.
Következő nap leöntjük róla az áztató vizet és összeturmixoljuk tiszta vízzel jó alaposan. Ha hígabb tejet szeretnél, akkor több vízzel, ha krémesebbet, akkor kevesebb vízzel.
Turmixolás után szűrd át az egészet egy sűrű szövésű textílián vagy textilzsákon, ízesítsd mézzel és himalaya sóval. A mézet és a sót ne hagyd ki belőle, mert így lesz igazán olyan íze, mint a bolti társának. Így lesz kellemesen iható, csökkenthető vele az íztelensége.
A zabtejszín ugyanígy készül, mint a zabtej, viszont jóval kevesebb vízzel turmixoljuk össze. A zabtejszín használható ugyanúgy, mint a sima, hagyományos, tehéntejből készült tejszín. Teheted nyers levesekbe, gabonakávéba …stb .
Egy 500 grammos bio zab jelenleg kb. 550 Ft (márkától függ), ebből saccperkábé 3-4 liter zabtej készíthető. De ha a kevesebbet is vesszük, akkor is, bő 3 liter biztosan lesz belőle. 550/3 = 183 Ft / liter – sokkal olcsóbb, mint a bolti változat, amelynek literje 600 Ft körül van. Kevesebb, mint harmad árból megúszod, ha otthon kicsit dolgozol vele. Ha olcsóbb zabot tudsz szerezni, akkor természetesen még olcsóbb…
A krémes zabtejszín:
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg barátaiddal a Facebookon!