mandula tej

2013.12.16 09:47

Mandulatej, ahogy én szeretem.

Mivel vegán vagyok, én semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztok, így tejet sem. Mandulatejet, szójatejet, rizstejet és különböző babtejeket használok mindenféle étel elkészítéséhez. Íme az én verzióm:

mandulatej

 

Előkészítése: 12 óra. Az elkészítése viszont csak egy pillanat. 

1 liter elkészitéséhez a hozzávalók:aztatott_mandula

  • 1 csésze (2,5dl) mandula héjával együtt
  • 4 csésze víz                                               
  • 1,5 teáskanál kék agave szirup vagy nyers méz vagy akár 2-3 szem mag nélküli datolya

 Elkészítés:

  1. Tedd a mandulákat egy tálba, és önts rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi. 
  2. Hagyd állni minimum 12 órát. Azért írom, hogy minimum, mert ez igazából attól függ, hogy milyen erős turmixgéped van. Ha alacsonyabb teljesítményű, akkor érdemesebb 24 órát is áztatni a mandulákat, hogy elegendően puhák legyenek ahhoz, hogy teljesen össze tudd turmixolni őket. 
  3. Amennyiben hosszabb ideig áztatod, 12 óránként cseréld rajta az áztató vizet. Gondosan ügyelj rá, hogy a héja a magon maradjon.
  4. Az áztatási idő letelte után szűrd le, majd tedd a turmixgépbe a mandulákat, és add hozzá a 4 csésze hideg tiszta vizet, és máris indulhat a tejkészítés. 
  5. Ez egy elég krémes verzió, amenyibben könnyebb italt szeretnél nyerni, plusz  hideg vizzel higíthatod.
  6. Addig turmixold lassú fokozaton a víz és a mandula keverékét, amíg fehér, tejszerű folyadékot nem kapsz. 
  7. Add hozzá az ízesitő anyagokat - bár ezek akár el is hagyhatók - attól függően, kinek milyen a szája íze. Én a magam részéről agave szirupot használok édesitő gyanánt, és egy kis darab himalája sót turmixolok a keverékembe, de igazán mennyei, ha pl. egy darabka fahéjjal felturbózod az ízét. Én a fahéjas verziót  kifejezetten ajánlom.

Az elkészült turmixot apró lyukú, textillel bélelt szűrőn keresztül átszűrjük, hűtőben 3-4 napig eltartható. Jól rázd fel, mielőtt iszod! 

Ezzel még nem végeztünk!  A szűrőben maradt mandula maradványt sütőpapírra kenjük, és a sütőben a legalacsonyabb, mondjuk 65-80 fok közötti hőmérsékleten szépen megszárítjuk. Fontos hogy száritsd, ne süsd! Miután teljesen ropogósra száradt, turmixgépbe vagy konyhai aprítóba tesszük és lisztté zúzzuk (én kőmozsarat használok erre a célra). Az eredmény gluténmentes mandulaliszt. Használható sütéshez, főzéshez, sűrítéshez, habaráshoz, amihez csak akarod. A mandulatejjel együtt természetesen.

Jó szórakozást az elkészítéshez! 

5