húshelyett

2013.11.26 11:26

A múlt héten pénteken ez volt a feltét a köretekhez a szerkesztőségi gyűlésen. Elég sokáig gondolkodtam, hogy mi legyen, végül is e recept mellett döntöttem. Úgy gondolom jól dönthettem, mert mind elfogyott. Ebből az adagból nagyon sok készül (nekem 2 kenyérsütő formában sült, mivel több, mint 10 embernek készült). Lehet felezni a mennyiséget. Hidegen, melegen is finom. 

lencsevagdalt

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A lencsét sós, borsos, babérleveles vízben megfőztem.
  2. A főzőlevével, tojással, a fűszerekkel, szódabikarbónával, fokhagymával, hagymával  és a mustárral összeturmixoltam.
  3. Az így kapott léhez hozzáadtam a zabpelyhet. Ide nem írtam pontos mennyiséget, lehet picit több is és kevesebb is. A lényeg: a tészta állaga nokedli sűrűségű legyen. Lehet egy kicsi liszttel is sűríteni, ha kell. Kb. 1/2 órát állni hagyom, hogy a zabpehely jól megszívja magát.
  4. A sütőt előmelegítettem 250 fokra.
  5. A formákat sütőpapírral kibéleltem.
  6. Kb 10-15 percig sütöttem így, aztán lejjebb vettem 220 fokra, az utolsó 10 percben pedig 200 fokon sütöttem.
  7. Sütési idő: kb 1 óra (Tűpróba)/

Az eredmény egy kívül szilárd, belül kissé krémes állagú - de nem folyós - fűszeres vagdalt lett. Remélem másoknak is ízleni fog!