beigli 2

2013.12.21 09:05

A karácsony közeledtével előkerül a nagy klasszikus, amiért már gyerekkoromban is rajongtam. Sok-sok évnek kellett eltelnie mire rászántam magam arra, hogy elkészítsem, ráadásul akkor már vegán változatban kísérleteztem ki a legfinomabb verziót. Hogy miért jó mákos kalácsot enni? Mert ez a kicsinyke olajos mag a vashiány és a csontritkulás ellenszere. 10dkg mákban 22mg szerves vas található, és 968mg kalcium. Kiváló B1, B2, B6, valamint magnézium és kálium forrás egész évben.

Hozzávalók:

A tészta

  • 30 dkg liszt
  • 7,5 dkg kókuszzsír (vegán margarinnal helyettesíthető)
  • 1-1,25 dl rizstej (helyettesíthető mandula, szója, mogyoró vagy zabtejjel is)
  • 1,5-2 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor (barna, nád)
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tk friss narancshéj - elhagyható
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só

A töltelék

  • 15 dkg darált mák
  •  5 dkg cukor (barna, nád)
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 0,5 dl rizstej
  • 1 marék mazsola - opcionális

Kenéshez

  • Növényi tej

IMG_0939_s1F.jpg

Így készítsd el:

  1. A cukrot és az élesztőt a meglangyosított növényi tejben futtasd fel.
  2. Ezalatt a lisztet szitáld tálba, morzsold el benne a kókuszzsírt. Keverd hozzá a cukrot, a vaníliát, a citrom és narancshéjat, valamint a sót, majd alaposan dolgozd össze a felfuttatott élesztővel. Ne sajnáld azt az 5- 10 percet, ami a tészta dagasztásához kell. Ettől lesz lágy és levegős, vagyis könnyű a kalácstésztánk.
  3. A tésztát tedd félre lefedve. A konyha hőmérsékletétől függően 1-1,5 óra alatt kel meg.
  4. Amíg kel a kalácstészta, addig készítsd el a tölteléket. Egy kis tálkában keverd össze a hozzávalókat. A növényi tejet óvatosan adagold. Csak annyi kell belőle, amennyi éppen megnedvesíti a mákot, tölteléknek nem szabad tocsognia. (A mazsolát nem kell beáztatni, mert a sütés közben fejlődő gőz megpuhítja.)
  5. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikonlapon téglalap alakúra nyújtjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. Lazán tekerjük fel, így kisebb eséllyel reped szét a sütőben. A tészta vége kerüljön alulra, és a kalács két végét is dolgozzuk el, hogy a mák ne másszon ki belőle sütés közben.
  6. Sütőpapírral kibélelt tepsin hagyjuk további 15-20 percig letakarva kelni. Mielőtt a sütőbe tolnánk, kenjük le a tetejét rizstejjel.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Kb. 30-35 perc. Kihűlés után szeleteljük és tálaljuk.

IMGP3975_s2F.jpg