beigli
A Benda Judit által "átdolgozott" receptet Takács Andrea régi olvasónknak és antalvalis tanácsadónőnknek köszönhetjük, aki az egészséges reformétkezés egyik szószólója. Forradalmasított már egy-két tradícionális receptet, hogy nekünk, egészségtudatos háziasszonyoknak se kelljen kihagyni a menüből a megszokott ízeket.
Első ilyen "átdolgozott" recept a Karácsonyi Beigli
Hozzávalók a tésztához:
1.2 kg teljesőrlésű búzaliszt
35 dkg vaj
10 dkg méz
5 dkg élesztő
körülbelül 2 dl tej
1 db tojás
só
A tészta elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
A többi alapanyagot egy vájlingba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet, vagy vizet
Hideg helyen néhány órát pihentetjük.
Hozzávalók a töltelékekhez:
(diós beigli)
30 dkg méz
40 dkg daráltdió
1/2 biocitrom reszelt héja
késhegynyi fahéj
mazsola
langyosvíz
(mákos beigli)
30 dkg méz
40 dkg daráltmák
1/2 biocitrom reszelt héja
mazsola
langyosvíz
A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.
Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk.
Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk.
Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.
A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük.
Egy fél óráig meleg helyen tartjuk.
Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Jó étvágyat, az egészséges Karácsonyi beiglihez