beigli

2013.12.21 08:37

A Benda Judit által "átdolgozott" receptet Takács Andrea régi olvasónknak és antalvalis tanácsadónőnknek köszönhetjük, aki az egészséges reformétkezés egyik szószólója. Forradalmasított már egy-két tradícionális receptet, hogy nekünk, egészségtudatos háziasszonyoknak se kelljen kihagyni a menüből a megszokott ízeket.

Első ilyen "átdolgozott" recept a Karácsonyi Beigli

Hozzávalók a tésztához:

    1.2 kg teljesőrlésű búzaliszt
    35 dkg vaj
    10 dkg méz
    5 dkg élesztő
    körülbelül 2 dl tej
    1 db tojás
    só

A tészta elkészítése:

    Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
    A többi alapanyagot egy vájlingba tesszük, és a felfutott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk belőlük. Ha nem elég ruganyos a tészta, adhatunk hozzá még tejet, vagy vizet
    Hideg helyen néhány órát pihentetjük.

Hozzávalók a töltelékekhez:

(diós beigli)
     
30 dkg méz     
40 dkg daráltdió     
1/2 biocitrom reszelt héja     
késhegynyi fahéj     
mazsola     
langyosvíz

(mákos beigli)
    
30 dkg méz
40 dkg daráltmák
1/2 biocitrom reszelt héja
mazsola
langyosvíz

A töltelékekhez szükséges alapanyagokat összekeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelék se túl híg, se túl sűrű ne legyen, mert akkor a tészta sütés közben felreped. A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára.

    Ha a tészta szépen megkelt ismét átgyúrjuk.
    Hat egyenlő részre osztjuk, majd cipókká formáljuk.
    Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk.
    Hármat diós, hármat mákos töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a tölteléket egészen a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva a tésztát felsodorjuk.
    A rudakat előre kivajazott tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz. Tojással megkenjük.
    Egy fél óráig meleg helyen tartjuk.
    Ismét megkenjük, és hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
    Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.

Jó étvágyat, az egészséges Karácsonyi beiglihez